Ocean Penthouse

Coronado, CA

This project involved combining two 12th floor units into one expansive corner condominium and maximizing the uninterrupted views of the ocean.

This was achieved by eliminating the existing partitions and walls, which dramatically changed the space, giving expansive ocean views from all rooms, even including bathrooms and closets. Because this is a concrete building, all plumbing, mechanical, and electrical vertical shafts could not be moved. As such, it was a delicate operation to maintain an open and flowing floor plan while leaving these items untouched. Additionally, the fantastic panoramic views risked being obstructed by mechanical and electrical requirements due to the limiting 8 foot ceilings, so special care was given to nesting snug these components directly into the ceilings, including lighting fixtures which were hidden in shallow soffits and ceiling coves.

One of the units was transformed into the master bedroom suite and home office while the other unit contains the open spaces and gust suite. Space was stolen from one of the bedrooms to add extra footage in the living areas on the other side of the hallway.

Subtle hues and soft materials create a tranquil setting complementary of the site’s natural splendor. The walls and counters of warm white Calacatta marble are bookmatched throughout the home in harmony with the infinite expanse of the ocean. A bleached French walnut kitchen separates the dining and living areas with minimal obstructions to views. Hints of gold in the living room, soft purple in the dining room, and light blues in the master suite echoes the hues of the sky at different times of day as seen through the floor-to-ceiling windows.

In the master bedroom and bath, slabs of aqua blue onyx stone enrich the closet, nightstand, and office niche surfaces. The wall separating the bedroom from the closet also serves as a large walnut headboard. A freestanding bathtub, perched on a raised bleached-teak deck, is adjacent to a glass enclosed shower, equipped with built-in speakers and recessed step lighting. The bathroom is enclosed in opaque glass walls for privacy and, with the flip of a switch, can turn transparent to reveal the ocean beyond.

Completion: 2017
Size: 2,900 SF